De invloed van stress op je huid

Het is al langer bekend dat stress aandoeningen aan de huid zoals psoriasis en eczeem kan verergeren. Effecten van stress zijn al snel zichtbaar op je huid.

stress

Cortisol, de boosdoener
Als je stress hebt maak je cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat we kunnen omgaan met stress. Bij een langdurig verhoogd cortisolspiegel heeft dit ook op de huid een negatieve uitwerking en kunnen de volgende symptomen ontstaan:

Vochtarm: Doordat de barierefunctie (beschermmantel) van onze huid wordt beschadigd wordt het vocht in de huid minder goed vastgehouden waardoor de huid op den duur vochtarm wordt dit resulteert in droogtelijntjes.

Fijne lijntjes: Chronische stress zorgt voor meer vrije radicalen, deze vrije radicalen vallen je genetische informatie in je cellen aan waardoor je eeerder tekenen van veroudering krijgt. Door de constante spierspanning bij stress kunnen bovendien permanente rimpels ontstaan.

Rosacea: Omdat je imuumsysteem verzwakt kan rosacea meer en langduriger opvlammen.

Jeuk: Emotionele stress kan jeuk of zelfs een jeukende uitslag veroorzaken die op de meeste lichaamsdelen kan voorkomen, vooral op de achterkant van de nek en de onderarmen.

Onze huid is een perfecte stressbarometer. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat stress verergert door onze stress te beheersen. Op dezelfde manier helpt een goede stressbeheersing bepaalde aandoeningen te voorkomen. Dus weg met stress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *